האם יש מחסור של פלטינה בשוק?
הדיון בסיבות להשקעה בפלטינה ממשיך השבוע במבט לביקוש ולדרישה למתכת יקרה זו שלעתים קרובות זוכה להתעלמות.
היום נחקור את הביקוש וההיצע המשפיעים כעת על פלטינה ופלדיום וכיצד הדבר יכול להוביל לשינוי במחירים.
הביקוש לפלטינה ולפלדיום הולך וגובר.
לפלטינה ולפלדיום יש יישומים תעשייתיים מגוונים. הוורסטיליות שלהן הופכת אותן למבוקשות ביותר על ידי היצרנים. בנוסף, הן נדירות דיין כדי להיכרות מבחינה כלכלית אך לא נפוצות כמו זהב או כסף.
הן המתכות הצפופות ביותר בכדור הארץ ועמידות בפני כימיקלים, חום ושחיקה. ניתן למצוא אותן בתכשיטים, במכשירים רפואיים ובמגוון רחב של מכשירים אלקטרוניים. הן אמנם עדיין תחת בדיקה, אבל שתי המתכות מפגינות פוטנציאל בפעילות עם מימן.
נעשה בהן שימוש במגוון רחב של שימושים רפואיים ואלקטרוניים אולם השימוש הנוכחי החשוב ביותר בהן הוא בממירים קטליטיים. ממיר קטליטי ממוקם ליד מנוע הרכב ומצמצם את הזיהום שנפלט מצינור הפליטה. במילים אחרות, הוא מצמצם את הפיח הנפלט מהצינור הפליטה לפני שהוא מגיע לסביבה.
השימוש התעשייתי ההולך וגובר בפלטינה ובפלדיום הוא שגורם לעניין המשקיעים בשתי מתכות אלה. לאור הנפילה האחרונה במחירי שתי המתכות, משקיעים המעוניינים במתכות יקרות בוחנים את העלייה בביקוש העתידי לפלטינה ולפלדיום ביודעם שיהיה קושי לספק את הביקוש להן.במשך שני העשורים הקודמים, שוק הפלטינה והפלדיום התרחב והעניק למשקיעים גישה למתכת יקרה חלופית. יש בכך יתרון שכן המתכות האלה נחשבות כסחורות ויש להן פוטנציאל לשמש כמקור ארוך טווח לעושר.
האם הסנקציות נגד רוסיה עלולות להוביל למחסור בפלטינה ובפלדיום?
ייתכן שאתם מודעים לדומיננטיות של רוסיה בשוק הפלדיום העולמי כשהיא מפיקה כ- 40% מהפלדיום הכרוי בעולם כאשר דרום אפריקה צמודה בעקבותיה ובהפרש ניכר קנדה במקום השלישי.
ככל שהסנקציות והחרמות נגד רוסיה הולכים ומתגברים מאש פלישתה לאוקראינה, מחירי הפלדיום מאמירים לשיא של כל הזמנים העומד על מעט פחות מ- 3500 דולר ארה"ב לאונקייה בשל חשש מקשיי היצע.
כפי שמסביר Stockhead,
"מחירי הפלדיום צנחו מתחת ל– 3000 דולר ארה"ב לאונקייה לאחר שאיגוד הפלטינה והפלדיום של לונדון אמר שיוציא את בתי הזיקוק הרוסיים מהרשימה השחורה שלו. המחירים נשארו קרובים לשיא כל הזמנים הקודם שנקבע בשנה האחרונה בציפייה להתאוששות בביקוש למכוניות אחרי המגיפה."
עם זאת, ייתכן שנראה באופק מחסור בפלטינה בשוק הספוט. על פי הדוח האחרון של המועצה העולמית להשקעות בפלטינה,
הדוח מציג נתונים לכך שהזמינות הפוטנציאלית של פלטינה שמקורה ברוסיה עלולה להוביל להיצע מוגבל. ייתכן שהדבר יוביל לתקופה של רווחים מתמשכים במחירי הפלטינה, כפי שראינו ב- 2020.

למה להשקיע בפלטינה או בפלדיום
למה להשקיע במתכות יקרות אלה? הדבר מסתכם בנדירותן ובביקוש הלא גמיש שיש להן.
היצע הכרייה של פלטינה ושל פלדיום נופל מהביקוש וייתכן שיעברו שנים רבות של כרייה חדשה כדי להגיע לאיזון.
פלטינה ופלדיום מאוד נדירות וההיצע שלהן מרוכז במספר קטן של מדינות בלבד. את ייצור המתכות האלה לא ניתן לבצע לפי הזמנה על מנת לעמוד בדרישה המוגברת.

כותב המאמר הוא בר גינדי מומחה למתכות יקרות ומייסד חברת בר הזהב המתמחה בליווי אישי לרכישה של מתכות יקרות הרצאות לחברות וקורסים מקצועיים בנושא זהב, כסף ומתכות יקרות להשקעה.
*המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכישה או מכירה של מתכות יקרות וכן אינם תחליף לייעוץ פיננסי המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.