זהב – הנכס שאי אפשר להקפיא – רוסיה 2022 חלק ב'

לפני 10 חודשים
במענה לסנקציות האמריקאיות העיקשות והבלתי מתפשרות, התחייב שר החוץ הרוסי בתחילת 2019, שארצו "תעשה כל דבר" על מנת לתמוך במשטר מדורו המצוי במערכה. סיוע רוסי לבש צורות שונות, החֵל ממכירות נשק לקרקאס, הושטת סיוע למדינה בדרום אמריקה לפתֵח את מטבע הקריפטו הנתמך בנפט על מנת להימנע מסנקציות (מאמץ אשר נכשל באופן עלוב). רוסיה גם סייעה לוונצואלה לרתום את מלאי הזהב שלה על ידי הובלת טונות של זהב מונטארי סביב העולם, לשם מכירה בשווקים בלתי מוסדרים.
על מטוסים רוסיים, מטילי זהב פיזיים הוטסו מוונצואלה ליעדים שונים, כולל אוגנדה, איחוד אמירויות המפרץ, תורכיה וכן מקומות בלתי ידועים אחרים. כאן הוחלף זהב ביורו במזומן. שטרות היורו הוחזרו אז לוונצואלה וחולקו לבנקים בוונצואלה.
הזרקת המזומן הקלה בסופו של דבר רכישות יבוא. ייתכן שמדורו גם עשה שימוש בפדיון לשם העשרת חברים קרובים בצבא, תוך שימור הנאמנות שלהם אליו.

לצד מכירות בשווקי צללים, ניתן להשתמש בזהב פיזי לשם תשלום עבור טובין או שירותים באופן ישיר. כך למשל, בשנת 2020, איראן הסכימה לקבל זהב כתשלום עבור סיוע לוונצואלה לתיקון בתי זיקוק הגז שלה. ייתכן שרוסיה גם הסכימה לקבל זהב כתשלום עבור חובות בוונצואלה בהתאם לעִסקת פריסה מחדש עם מוסקבה בשנת 2017.
מה שאִפשר את סוגי החילופים הללו הינו אותה התכונה האלמותית של זהב אשר הופכת אותו לאל זמני ובטוח: הוא פיזי. מכירות זהב בשווקי צללים אינם נסמכים על מערכת ה הSWIFT, או על חשבונות בנק אשר מעבירים כספים באופן אלקטרוני מחשבון אחד לאחֵר.
מה מלמדת אותנו הדוגמא מוונצואלה על רוסיה היום? אם הסכסוך באוקראינה ייגרר ויימשך, וסנקציות מערביות ימשיכו להצטבר, זהב עשוי להפוך לחבל הצלה עיקרי עבור רוסיה.
ייתכן שפוטין ילך בעקבות מִתווה המשחק של מָדוּרוֹ, תוך שהוא מוכר מטילים בעורמה חשאית לשם גיוס מזומנים. ניתן יהיה להשתמש בכספים לשם חידוש אספקה לגייסות רוסיות בקווי החזית, או לממן רכישות של יבוא.
בתמונה: מטילי זהב | מקור: Shutterstock
הבנק המרכזי של רוסיה עשוי למצוא קונים במדינות אחרות, אשר מודאגים מסנקציות כספיות עתידיות. תורכיה, אשר ספגה סנקציות מצד ארצות הברית בעבר, ואשר גם ניפחה את עתודות הזהב שלה בשנים האחרונות, הייתה קונה ראשית של זהב מוונצואלה.

איראן הינה אפשרות אחרת.
מבחינה גיאוגרפית, שתי המדינות קרובות הרבה יותר לרוסיה מאשר ונצואלה, דבר אשר מצמצם את ההוצאות והסיכון בהובלה. ועדיין, מסיבות אחדוֹת, הקונה הרשמית הפוטנציאלית החשובה ביותר של זהב בתסריט זה הינה סין.

ראשית, סין הפגינה עניין אמיתי בהגדלת אחזקות הזהב שלה. בייג'ינג הוסיפה כמעט 900 טון של מטילי זהב לרזרבות שלה בין השנים 2009 ו- 2021, בהתאם לנתונים ממועצת הזהב העולמית.
שנית, נוכח האירועים בשבוע האחרון, ייתכן שבייג'ינג להוטה להוסיף לאחזקות אלו, תוך שהיא חוששת שהיא עלולה להיות חשופה לסנקציות בסגנון רוסיה בעתיד, בגין פעולות מדיניות החוץ שלה עצמה.
שלישית, קנייה בשוק הצללים הייתה מעניקה לסין תנופת פעולה לצורך דרישת מחיר מתכת מתחת למחיר השוק, אשר הינו די יקר נכון לעכשיו. ולבסוף, עם גבול יבשתי באורך 2600 מייל בין שתי המדינות, שילוח זהב מרוסיה לסין תמורת מזומנים, טובין או שירותים, היה דבר יחסית קל, ואשר קשה לעקוב אחריו.

יש גבולות לאסטרטגיה זאת.
אפילו אם הבנק המרכזי של רוסיה ימצא קונים למטילים שלו, הרי שהזזה פיזית של זהב גוזלת זמן וגוררת עימה עלויות וכן סיכונים. מטוסים ורכבות יכולות לשאת רק כך וכך מטען. למוסקבה יש למעלה משנת 2000 טון זהב בכספות שלה(על פי מקורות רשמיים).
יש גם גבול בביקוש לרכישות זהב. על אף התעניינות מופגנת בהחזקת עוד זהב, סין וקונים רשמיים פוטנציאליים אחרים עדיין זקוקים לדולרים.
אף בנק מרכזי המכבד את עצמו איננו רוצה לנקוט בדרך של מכירות מטילי זהב בשווקים בלתי מוסדרים. ואולם, נוכח העובדה שהבנק המרכזי של רוסיה מצא את עצמו בין הפטיש והסדן, טבילת ידיו בתוך אוצר הזהב שלו עשויה להיות האופציה הטובה ביותר נוכח התנגדות המערב. זהב משגשג בזמני משבר, וזהב יוכל לעזור לרוסיה לצאת מהמשבר.
 
*הכותב אינו יועץ פיננסי.
המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכישה או מכירה של מתכות יקרות וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
 

הרשמה לעדכונים במייל

תודה על הרשמתך
דילוג לתוכן